| Jadłospis szkolny |
alergeny |
|
|
Poniedziałek 03.11.25 |
Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami. Pieczony schab w sosie własnym, kasza pęczak, surówka z buraczka i jabłka. Kompot owocowy. Wegetariańska: Kaszotto z pieczarkami i koperkiem |
1 7
|
|
Wtorek 04.11.25 |
Zupa: Zupa pomidorowo - paprykowa z ryżem. Devolay z miesa drobiowego z serem, ziemniaki, surówka colesław. Kompot owocowy. Wegetariańska: Kotlet sojowy |
1 7 9 |
|
Środa 05.11.25 |
Zupa: Rosół z drobnym makaronem. Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym z ananasem i warzywami (marchew, pietruszka, papryka), ryż paraboiled. Kompot owocowy. Wegetariańska: Ryż w sosie słodko kwaśnym z warzywami |
1 3 9 |
|
Czwartek 06.11.25 |
Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Pierogi z mięsem (mięso wiep.) z okrasą z cebuli, kapusta słodka zasmażana. Kompot owocowy. Wegetariańska: Pierogi z truskawkami |
1 3 9
|
|
Piątek 07.11.25 |
Zupa: Krupnik z ryżem i warzywami. Ziemniaki gotowowane, ryba mintaj panierowana, surówka z kiszonej kapusty. Kompot owocowy.
|
1 3 4 7 9
|
Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
|
1. |
Zboża zawierające gluten. |
5. |
Orzeszki ziemne. |
9. |
Seler i produkty pochodne. |
|
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne. |
6. |
Soja i produkty pochodne. |
10. |
Gorczyca i produkty pochodne. |
|
3. |
Jaja i produkty pochodne. |
7. |
Mleko i produkty pochodne. |
11. |
Nasiona sezamu i pochodne. |
|
4. |
Ryby i produkty pochodne. |
8. |
Orzechy. |
|
|