Jadłospis szkolny

alergeny

Poniedziałek

03.11.25

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami.

Pieczony schab w sosie własnym, kasza pęczak, surówka z buraczka i jabłka.

Kompot owocowy.

Wegetariańska: Kaszotto z pieczarkami i koperkiem

1

7

 

Wtorek

04.11.25

Zupa: Zupa pomidorowo - paprykowa z ryżem.

Devolay z miesa drobiowego z serem, ziemniaki, surówka colesław.

Kompot owocowy.

Wegetariańska: Kotlet sojowy

1

7

9

Środa

05.11.25

Zupa: Rosół z drobnym makaronem.

Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym z ananasem i warzywami (marchew, pietruszka, papryka), ryż paraboiled.

Kompot owocowy.

Wegetariańska: Ryż w sosie słodko kwaśnym z warzywami

1

3

9

Czwartek

06.11.25

Zupa: Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Pierogi z mięsem (mięso wiep.) z okrasą z cebuli, kapusta słodka zasmażana.

Kompot owocowy.

Wegetariańska: Pierogi z truskawkami

1

3

9

 

Piątek

07.11.25

Zupa: Krupnik z ryżem i warzywami.

Ziemniaki gotowowane, ryba mintaj panierowana, surówka z kiszonej kapusty.

Kompot owocowy.

 

1

3

4

7

9

 

  

Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,

 

 

1.

Zboża zawierające gluten.

5.

Orzeszki ziemne.

9.

Seler i produkty pochodne.

2.

Skorupiaki i produkty pochodne.

6.

Soja i produkty pochodne.

10.

Gorczyca i produkty pochodne.

3.

Jaja i produkty pochodne.

7.

Mleko i produkty pochodne.

11.

Nasiona sezamu i pochodne.

4.

Ryby i produkty pochodne.

8.

Orzechy.